I Gamla Halmstads årsbok har Boris Persson skrivit historien om Staëlbetong.
"Vid allmänna vägen strax söder om Vapnö kyrka visar en stor grop i marken hur människan kan göra ingrepp i naturen. Från början fanns här ett mindre grustag för Mickedalabornas behov, i dagen är ingreppet resultatet av årtidens exploatering för byggnadsmarknaden i Halmstad med omnejd.
AB Halmstad Murbruksfabrik eller "Murbruken" som den i dagligt tal kallades, kom under fem årtionden spela en betydande roll för sysselsättningen i bygden, jag ska hör försöka berätta "Murbrukens" historia som förklaring till "ärret" i Galgberget.
Från Mickedala by gick en gångväg i riktingen mot Pjunkbolet, sedemera Staëlsbo och Norra utmarken. Vägen var en sk. hålväg mellan Skelms hög och höjdsträckningarna i söder där stora bronsåldershögar fanns. I anslutning till vägen fanns en gräsplan, där byns ungdomar brukade samlas till lek och dans. Den kallades Gröna Hål. För folket i byarna utmed Nyårsåsen gick rågången mellan Vapnö socken och Halmstad för att därefter gå vidare genom Klyftehög ner till staden.
För länge sedan fanns det en liten grushåla invid gamla dansplatsen. Grustaget var en sk allmänning där bönderna i Mickedala hämtade grus till vägarna.
Trots att Sverige var i kris i början av 1930-talet såg Birger Staël von Holstein, Vapnö här en möjlighet att förse byggnadsmarknaden i Halmstad...????????. År 1931 öppnade han ett grustag på Mickedala 22:1 dvs där Gröna håla en gång låg. Och därmed lade han grunden till Murbruksfabriken. Starten var blygsam. Först avbanades matjorden med spade och kördes bort med skottkärra....
Halmstad Murbruksfabrik i Vapnö socken.
I kanten av Galgberget och strax söder om Vapnö kyrka startade Birger Stael von Holstein år 1931 Vapnö grustäkt. Det mesta av grusmaterialet grävdes och lastades då med handkraft och transporterades sedan med häst och vagn till dess köpare. Marken närmast Galgberget var betesmark åt arrendatorn på Staelsbo gård Tage Persson som hade sina mjölkkor på bete där ända fram till slutet av 1960-talet. Halmstad stad höll under denna tid på att växa så efterfrågan på grusmaterial var väldigt stor. Efter hand kunde Birger på 1940-talet bygga upp ett kontor på platsen, garage för sina lastbilar och förrådslokaler m.m. och kunde därmed förbättra och utöka verksamheten. Efterfrågan var stor på mursand, färdig murbruk samt betong som också hade börjat att tillverkas på fabriken. När det gick som bäst hade fabriken ett 10-tal lastbilar och totalt ett 50-tal personer var anställda. Under denna tidsepok var många av de anställda boende i närområdet här i Vapnödalen. Stenhuggeriverksamheten på Nyårsåsen hade klingat av och nu var det grus och betongverksamheten som skapade de nya arbetsmöjligheterna. Birger friköpte grustäkten år 1951 från sin broder fideikommissarien på Vapnö gods Erik Stael von Holstein. Birger lät sedan sina söner tillsammans med några kompanjoner ta över fabriken och bildade år 1958 Halmstad Murbruksfabrik AB. Halmstad stad som fortfarande hade stort behov att växa gjorde att grustäkten måste utvidgas hela tiden in mot skogen vid Galgberget. Det gavs till och med tillstånd att gräva ut en forngrav som först såg ut att stoppa verksamheten. Men efter en grundlig genomsökning bit för bit fick forngraven till sist bara försvinna. Betongblock, rör och brunnar av betong tillverkades för fullt på fabriken och den färdigblandade betongen transporterades i särskilt utrustade lastbilar ut till byggplatserna i Halmstad med omnejd. Halmstad Murbruksfabrik togs sedan över av Skanska under 1980-talet och senare i slutet av 1990-talet upphörde också verksamheten helt i grustäkten på grund av nya ställda miljökrav. Försvarsmakten med I 16 / LV6 utökade sitt övningsområde med Vapnöfältet 1997 och blev i samband med detta senare också ägare till f.d. grustäkten. Område fick under några år ingå i regementes utökade övningsfält. Murbruksfabrikens byggnader var enligt ett gammalt avtal fortfarande uthyrda ytterligare några år till en motorklubb men de gamla byggnaderna är nu helt nerrivna. Halmstads kommun har senare under 2010-talet övertagit den östra delen av grustäkten och där iordningsställt marken närmast mot Galgberget till ett nytt fritidsområde med olika möjligheter för aktiviteter.
/Hembygdssektionen 2019